Vesle blir ridehest, 3

Vesle er en 3-år gammel fjordinghingst, som jeg begynte å ri i oktober. Han var godt innkjørt i fjor vinter og gikk på beite, stort sett fra mai til august/oktober i år. Siden jeg bor i Kosovo og han står i Norge, blir tiden til trening konsentrert til noen helger. Ellers trimmer han seg mye ute sammen med Edward van Blålien, eller blir kjørt av Line fra Stall Blålien.

Det er riktig nok laaaangt å reise, men så lenge jeg kan kombinere det med å besøke gode venner, er det så verdt det! 😃😁👍

Min neste ‘date’ med Vesle, var etter bare to uker. Denne gangen hadde jeg fått med meg salen (jepp, bare kofferten er stor nok, får jeg den med på flyet)😜😂🤣)

Salen lå heldigvis godt på hesten og, utrolig nok! 👍🏻 Dette er en urgammel sal, syntetisk , som jeg kjøpte til min første hest, Rådar. Der finns nok finere men denne er veldig lett og fin og jeg har ridd inn mange unghester med denne (pluss at den selvfølgelig har stor følelsesmessig verdi 🤔😉).

Det var stille og rolig på stallen Da jeg kom,faktisk var vi helt alene og jeg bestemte meg for å utnytte anledningen.

Jeg liker å ta noen grunnleggende øvelser på bakken, før jeg rir. Dette er raskt gjort, bygger tillit og respekt.

Jeg leide i skritt, stoppet han, snudde meg og rygget så noen steg. Dette gjentok jeg 2-3 ganger. Dette er både lydighet, sjefsavklaring, sortering og koordinering av bein og vi begynner å belaste bakparten.

(For dere med et skarpt øye, dere har rett, dette er ikke Vesle! Det er MerinasEmil  på en trening, for noen år siden😉😊)

Særlig hos hingster, øver jeg også på å senke hodet. Dette er en underkastelsesgjeste, hesten gir over ansvaret til deg, og kan slappe mer av. Det er som oftest lett å få til med å legge litt press på nakken( drar forsiktig nedover med hodelaget), gjerne med hjelp av en sukkerbit eller litt kraftfor foran mulen.

Etter ca. 5 minuttert bakkearbeid, testet jeg humøret på longen.  Han var roligere enn sist men freste fornøyd av gårde i trav og galopp, da han fikk lov til det (etter oppvarming i skritt 😉).

Etter at vi hadde sluppet ut litt sprell, hørte han supert på alle kommandoer. Vi øvde overganger, både trav, galopp- galopp, trav og skritt, trav, skritt. Han jobbet muntert og konsentrert…- perfekte forutsetninger, tenkte jeg….

Vi stilte oss opp ved vandtet, jeg gikk opp og ned i stigbøylene noen ganger og hang over salen, sånn som vi hadde øvet sist gang og. Han stod fint og syns tydeligvis ikke at det var noe stress. Så da fikk han en sukkerbit, for å avlede oppmerksomheten litt, og jeg satt meg raskt opp, uten bråe bevegelser.

Etter noen sekunder i ro, red vi skritt på storvolten vi hadde longert på, rett før. Dette for at jeg skulle slippe å styre så mye og hesten var trygg på hva han skulle, siden vi akkurat hadde øvet det.

Etter noen greie runder i skritt, travet vi og. Jeg hadde med en kort pisk til å drive med -viktig at den ikke er for lang, de første gangene, sånn at vi ikke kommer borti hesten uten at det er meningen. Mye bedre å ha med pisk, som hesten jo vet betyr ‘ gå frem’ enn å måtte dunke og styre med sjenklene, noe som både kan skremme og forvirre en ‘fersking’. 😳

Dette var øyeblikket jeg hadde ventet på 😆Hvordan var han å ri? Kom han til å stikke av gårde? Lot han seg styre?

YES, alt fungerte supert,- Vesle travet, litt forsiktig men uten å være redd. Han søkte til og med støtte på bittet etter bare få runder, og var lett og i god balanse og lot seg styre uten noe drama! 👍👏🏻👏🏻👍 Han bøyde seg til og med litt i sidene, helt nok for alderen og utdanningen sin!

Ofte er det best å gjøre sånne ting alene, syns jeg. Da vet jeg at i hvert ingen andre finner på noe tull 😜 Jeg har full konsentrasjon på hesten og han på meg. Fordelen er,  vi må stole på hverandre, ulempen er, der er ingen til å ta imot hvis jeg flyr…..( men det skal nå godt gjøres, uansett…🤔)

Vi gjentok det samme på andre hånden og avsluttet så, der vi hadde begynt. Parkerte fint ved vandtet og satt av- her og raskt men uten store eller bråe bevegelser.

Dag 2 tømmelongerte vi litt, i dobbellonge-stil, Dvs. Vi jobbet med å bøye mer, både i kroppen og få han til å søke, støtte og gi etter for bittet. Selv om jeg tenker langt frem, holder jeg ikke på lenge med hver øvelse, kanskje 10 min. maks, på longen.

 

Så satt jeg opp igjen og vi red av gårde som om vi aldri skulle ha gjort noe annet! 😄😁

Da vi var fornøyd og egentlig ferdig, kom filmteamet vårt, så da tok vi en reprise. Det som kom på film var selvfølgelig, langt fra våre beste øyeblikk, men sånn er det nå bare, eller?!?

 

https://video.fprx1-1.fna.fbcdn.net/v/t42.3356-2/25605397_10203810919910103_2679061399354736640_n.mp4/video-1513889516.mp4?vabr=783145&oh=c4ee22f14f30eb28451ca66e19fdf93a&oe=5A3DD37E&dl=1

Jippi! Det er bare så gøy når ting går etter planen- bare litt bedre enn forventet! 😆

Vesle overbeviste nok en gang med eksemplarisk oppførsel (såååå HAPPY) og jeg var godt fornøyd med å ha lagt et godt grunnlag for videre trening.

Louise!

 

Hvor gammel var din hest da du begynte å ri? /vil begynne å ri?

 

P.s.Blir kjempehappy om du trykker Del, på Facebook!! 😄😉😎

 

 

2 thoughts on “Vesle blir ridehest, 3”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *