Vesle blir ridehest, 2

Etter nok en måned på beite, og en måned med dagbeite og litt tømmekjøring, traff jeg Vesle igjen.

Louise Strand PT for hest og rytter sitt bilde.

Siden jeg bor i Kosovo, har vi bestemt at Vesle skal få bo på Stall Blålien frem til sommeren. Her har han masse hestekompiser og blir trent  av stalleier, Line Hunskår Gangsøy.

 

Han hadde satt godt med pels allerede, men var fremdeles litt tynn og hadde lite muskler på overlinjen.

Oppførsel  derimot, likte jeg bare bedre og bedre. Han var oppmerksom, konsentrert, tillitsfull og vàr. Mye mer avslappet denne gangen, allerede fra første dagen. 🙂

Jeg hadde satt meg som mål for helgen, å ri Vesle for første gang.  Med en sånn energisk hest, i tillegg til litt stress i forbindelse med transport, nytt sted og nye hester, longerte jeg selvfølgelig først, for å slippe ut spenning. Han hadde skikkelig mye energi, og det gikk i både trav, galopp og rodeostyle 😉

Video, longering , hopp og sprett

Da vi hadde fått ut overskuddet, longerte jeg litt med innspenning for å se hvordan han reagerte på litt støtte på tøylen og det fungerte også fint. Sist jeg trente han(for 9uker siden)  hadde jeg øvet å legge vekt i stigbøylen, stige opp og legge meg over salen, samtidig som jeg roste, klappet og bestakk han med litt godbiter.

Denne gangen ville jeg sette meg helt opp, og hadde med meg medhjelper til å holde. Astrid var også utstyrt med sukkerbiter og gav han en i det jeg satt meg opp. Da var han egentlig mest interessert i sukkeret og stod helt i ro. Da jeg satt oppreist, klappet jeg han forsiktig og fortsatte å snakke med han, sånn at han fikk med seg hvor jeg var.

Jeg liker å la hestene stå i ro, først, de første gangene jeg setter meg opp. Det viktigste er at hesten ikke blir skremt av den nye situasjonen. Tar de det så `cool`t  som Vesle gjorde, rir vi  litt i skritt, der jeg bare sitter på og den som leier er den som viser vei. At det var første gangen han ble sittet på, fortalte jeg Astrid, først etterpå- det holder at EN er nervøs;-)

Jeg klappet litt på halsen og snakket, sånn at han hørte meg over seg. Vi red to runder i skritt, før vi stillte oss ved vandtet igjen, og satt av….Veslegutten, stod igjen superbra, så godt fornøyd avsluttet vi, dag 1 av innridingen 😀

Dagen etter longerte vi igjen, før jeg satt meg opp og det gikk like fint denne dagen. Ofte er dag to nesten mer spennende en første gangen, for da vet hesten litt mer hva som kommer, og ofte kommer en reaksjon. Jeg hadde leier nå også, og etter to runder gikk hun inn i midten av sirkelen og jeg red rundt, som om vi ble longert.

Nå begynte jeg å bruke stemmen, for skritt og etterhvert trav, sånn som jeg hadde øvet på longen. Vesle var litt i tvil om trav var en god ide, men lot seg overtale til slutt 😉 De første gangene på en unghest prøver jeg å bare sitte så rolig som mulig. Jeg bruker stemmen for å skritte og trave, gjerne med hjelp fra den som holder longen, -sjenkler forstår de jo ikke enda.

Video, rir på longen,2 gangen på ryggen, 1 gangen i trav

Happy, med fremgangen og over at alt gikk rolig og uten å skremme hesten, avsluttet vi.

Det er bedre å gjøre korte og gode økter enn å holde på for lenge, de første gangene! Mye ros og oppmuntring gjør det hele til en positiv opplevelse og legger et godt grunnlag for en trygg hest.

Jeg var veldig fornøyd med fremgangen og tror det var lurt at jeg hadde ventet litt lenger enn planlagt med innridingen. Det fantastiske med unghest er jo hvor fort de lærer, så pass på å lær dem gode ting!:-D

 

 

2 thoughts on “Vesle blir ridehest, 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *