Utdanningsskalaen, vi fortsetter

BEVEGELSENE OG ØVELSENE

Hvis du i dressur kun fokuserer på øvelsene, uten å jobbe med grunnlaget,

-de gode bevegelsene, hest som jobber avspent men energisk, god, sikker takt med god, myk støtte til bittet………-er du på feil vei.

Det virker kanskje som om det går fortere ,til å begynne med-MEN det kan aldri bli så bra som en hest som utfører den samme øvelsen OG som jobber korrekt med hele kroppen.

 

SAMLE, IKKE SAKTE

Hvis du, når du vil samle hesten din, kun bremser- og hesten går i en sakterer takt, har du misset poenget.

Hester som blir”holdt fast”, får fort skjevheter i kroppen og muskelspenninger som gjør at hesten jobber mindre elastisk og blir hardere å sitte på.

Særlig i galopp er det “farlig”, fordi vi her risikerer å miste den klare tretakten som vi vil ha i galopp. Galopperer hesten din  nærmest i 4-takt, kan piruettene være så små de vil- du får aldri noen god karakter på de.

Men også i trav risikerer vi å miste svingingen over ryggen om det går for tregt, og uttrykket ser heller kjedelig ut, noe som også vil gi deg lavere karakterer.

Det er viktig å begynne med en gang, å jobbe i riktig retning. Det betyr at jeg begynner å øve overganger så snart hesten er innridd. Jeg forlanger ikke noen samling, men hver overgang forbedrer balanse, støtten til bittet,  lydighet oppmerksomhet.

TA DEG TID TIL Å GÅ MANGE, SMÅ STEG

Samler du litt og litt, over tid, uten mye innvirkning fra hånden, for så å ri frem igjen innimellom, vil du få en sterkere, mer avslappet hest som også skjønner hva du vil.

Når du kan samle uten å miste takten, men heller forbedrer bevegelsene-da kan vi konsentrere oss mer om selve øvelsen.

Det som viser seg gang på gang er at de som hopper over grunnridingen, kommer til et visst nivå eller visse øvelser…som oftest ca rundt LA, men da stopper det opp.

 

ØVELSENE i dressuroppgavene er ikke bare noe, en eller annen har tenkt seg ut for å være vanskelig 😉 De skal hjelpe og vise veien du kan gå fra lett til vanskelig.

Øvelsene skal styrke, gjøre smidigere og utvikle bevegelsene  til å bli større, mer i balanse og mer uttrykksfulle.

Altså fokuserer jeg først på grunnleggende riding, dvs. takt, balanse, akseptering av bittet(det jeg og har kalt støtte) og at hesten jobber uten stress.

Jeg sjekker at hesten jobber godt over ryggen og blir ridd «bakfra» og inn i hånden (IKKE omvendt-der vi begynner med å dra fremme for å få ned hodet!), før jeg prøver på mer avanserte øvelser.

For enkelte går det kanskje ikke fort nok til LA, på denne måten, men tro meg – det blir så mye BEDRE, når du kommer dit sånn.

 

Det første året mitt i beriderlære,

kom jeg motivert og klar for å ri traver, piruetter, changementer og piaff! (Det er jo det som er dressur, eller?!)

Tja, jeg skjønte fort at det var mye JEG måtte lære før det var noe vits å begynne på de øvelsene…..

Så det første året red jeg KUN lang og dyp og over ryggen. Sjefen min var ikke fornøyd før nesen kom frem og hesten åpnet opp i ganasjene, samtidig som ryggen svinget og hesten IKKE løp!!!!!

» Djiiises!», tenkte jeg mer enn en gang – kan det være SÅ nøye da? Men det var det, og han gav seg ikke, så jeg red lang og dyp- og BARE det, dag ut og dag inn….

 

UVENTET MAGI

Det som skjedde først sakte og umerkelig, men så raskere og raskere, var at jeg overførte det jeg lærte til min egen hest.

Han hadde gått  en slags LA før jeg dro, men jeg hadde hatt utfordringer med støtten og hadde hatt langt fra den harmonien som jeg ønsket. Jeg visste liksom aldri om han kom til å gå på tøylen eller om vi måtte «slåss» i en halv time først…. Og plutselig bare var det der.

Vi begynte oftere og oftere positivt, med full tillit til hånden og uten diskusjon gikk han med lett støtte, over ryggen og det ble gøyere å ri- for begge to! Øvelser som han hadde gjort før og, men uten flyt og uttrykk, ble lette og plutselig mye bedre, uten at jeg visste hvorfor.

HMMM- noe hadde endret seg- og det var grunnlaget, jeg og hesten hadde bygget opp.

Selvfølgelig er ikke alle problemer løst, selv om du får til en god grunnutdannelse, MEN det er faktisk mange problemer du aldri kommer til å få ,på grunn av det- og dere blir bedre i stand til å løse de som måtte komme.

 

FORT DEG SAKTE, ta deg tid til å få et godt grunnlag. Vær bevisst på god takt, fremdrift, aktive bakbein som jobber inn under hesten. Lær hesten å bære halsen sin selv, å gå i balanse uten å gå imot eller måtte holdes fast- hånden din skal bare vise veien og tilby hjelp.

Investere mer i grunnriding og de fleste øvelser vil komme som perler på en snor, når hesten er fysisk og psykisk klar. Du får  en hest som har bedre , mykere og lettere støtte på bittet- og da kommer øvelsene nesten av seg selv.

 

Fortsett å jobbe med hesten din, i ditt og hestens tempo- og tenk på at det er om 2-5 år fruktene av det arbeidet du gjør i dag, vises fullt ut- så ta deg tid til å skynde deg sakte og gå alle trappetrinnene på utdanningsskalaen.

Og det er lov å be om hjelp hvis du trenger det!

Få undervisning, -få noen som er bedre enn deg til å ri, innimellom, -film deg og hesten med jevne mellomrom og test gjerne fremgangen på et stevne!

Håper her var noen tips du kunne bruke!

Lykke til videre!

Louise!

 

2 thoughts on “Utdanningsskalaen, vi fortsetter”

  1. Har du tips til hvordan jeg skal få hesten FREM? Jeg har en fjording som mer enn gjerne samler seg (også på “lange“ tøyler, jeg bremser ikke)i starten av økta, bøyer i nakken og løfter ryggen, men så fort hun begynner å “gå til tøylen”/samle SEG ordentlig bremser hun farten, og da mister vi og å samlingen! selv om jeg driver med både beina og stemmen skjer det liksom ikke noe fremdrift. Ingen reaksjon. Hun liker tydeligvis å “dille rundt” i sakte trav, men da mister vi jo også samlingen som hun starter så fint med…

    1. Hei, Ida beklager sent svar, så spørsmålet ditt først nå.
      Dette er noe du bør ta tak i. Om hun enten går frem eller til tøylen, bruker hun ikke ryggen skikkelig. Ville fokusert mest på fremdrift først. Vær tydelig med sjenkel, dunk gjerne en gang om hun ikke går frem for lett trykk. Får du ingen reaksjon, korriger med pisk.Og viktig å rose når hun går frem, uansett hvor hodet er…hun kommer til tøylen igjen, men ha fokus på at hun reagerer for sjenkel og øv dette for å kunne bruke lettere og lettere hjelpere etterhvert. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *