Trene på longen, og forskjellige hjelpetøyler

LONGERING, hvorfor, hvordan, hva trenger jeg av utstyrOrion longe

Mange ser på longering som bare en måte å bevege hesten på når du selv ikke har helt lyst å ri/kjøre…Hvis du gjør det riktig kan det derimot være den ideale gymnastikken for hesten din og forbedre både balanse, bøyning, løsgjorthet, schwung og samling.

Før vi begynner; ALDRI surr longen rundt hånden! Møtte selv en ridelærer uten lillefinger p.g.a. det…så ikke gøy ut!

Utstyr: longe! ,kapsun eller hodelag m. nesereim, pisk(lang nok og lett nok), hansker, sal eller longergjord, eller begge deler, trekanttøyle/innspenningstøyler

 

Hvorfor…For å gymnastisere hesten, trene ryggmuskler, bøyning, som forberedelse til ridning, få ut overskuddsenergi uten å drepe rytteren, osv.

Hvordan.. Jeg liker best å longere med kapsun, men viktig å få tak i en god en som ligger rolig og stødig rundt hestens hode. De som ofte blir brukt i Spania er etter min mening for skarpe, sjekk hva som er inni kapsunen! Enkelte er her med kjetting eller tynne metallbånd, dette virker mot ønsket om at hesten skal føle seg vel under treningen.

Kapsun

Særlig på ømfintlige hester er kapsun absolutt å foretrekke, særlig om du har en hest med tendenser til å leke m tungen/tungeproblemer- MEN forutsatt at du får tak i en fornuftig en! Her kan du jobbe med stillning uten at hesten drar bittet ut av munnen om han går i mot. Kapsunen virker likevel oppdragende på hesten selv uten bitt p.g.a. den virkningen den har på nesebeinet. Når du vil begynne å venne hesten til bitt er det også fint å bruke kapsun over, slik at bittet bare ligger i munnen uten innvirkning først.

Her ser vi en kapsun, der du kan feste bittet direkte i kapsunen. Dette er en hest som har kommet lenger i sin utdanning på longen og her er innspenningstøylene festet direkte i bittet, mens longen fremdeles virker på nesebeinet.

Hodelag med trinse

Men nå har vi ikke alltid alt vi vil ha, og det går fint å longere med hodelag også. Jeg foretrekker absolutt et med nesereim for det stabiliserer bittet og gjør det roligere i hestens munn om den skulle hoppe til e.l. Skal du bare longere er det greit å ta av tøylene, så slipper du å passe på de. Skal du ri etterpå går det greit å surre de om hverandre under hestehalsen og feste med hakereimen.

Jeg pleier å feste longen direkte i indre trinsering. Her fins det mange varianter! Har du en unghest som kan være litt “vill og galen”, kan du ta en grime over (hvis du ikke har kapsun) og feste longen både i grimeringen og i bittringen for å minske virkningen på bittet. Mange fester longen ved å tre gjennom indre bittring, la den gå over nakken og fester i ytre bittring. Dette anbefaler jeg ikke. Det virker hardere både oppover og på hestens nakke. Jeg ønsker at hesten min skal slappe av i hals og nakke og søke nedover, da fester jeg ikke longen slik at den får oppover parader hver gang jeg holder igjen eller vil stille litt innover. Jeg har heller aldri hatt en hest på longen som jeg ikke har klart å holde, bare med longen festet i indre ring…og jeg har prøvd en del unge og galne 😉

Å “spenne buen”

Hvis jeg vil trene hesten min på longen, så bruker jeg innspenningstøyler eller dobbellonge. Her finns det også mange meninger…min får du lese om her 😉

Å longere en hest uten noen form for innspenning/støtte er ganske verdiløst…. Innspenningstøylene har oppgaven å «spenne buen», da tenker jeg på  forholdet hals,rygg, bakbein.

Hesten lærer å jobbe mer med ryggmusklene, å gå med lett støtte på bittet og blir oppfordret til å gå i korrekt bøyning(längsbiegung- eller bøy i kroppen fra nesespiss til halerot/ bøy på langs ;-)), forutsatt at vi, som longerer bruker hjelpemiddelet riktig!

Jeg vil nesten si det så sterkt at å longere en hest uten noe begrensning er også nesten å oppfordre til dårlig oppførsel.

Innspenningstøyler

Min favoritt er en såkalt trekanttøyle. Jeg fester den i longergjorden eller salgjorden, mellom forbeina, lar den gå opp gjennom trinseringene, innenfra og ut, og fester de lavt på longegjorden eller i første gjordstropp på salen( da kan de ikke skli lenger ned, det kan de om du fester rundt begge..). Med denne innspenningen kan hesten bevege halsen både nedover og fremover men du kan likevel stille innover og støtte på utvendig tøyle. Viktig er alltid å begynne forsiktig og med litt lenger tøyle og heller stramme gradvis, slik hesten ikke føler seg presset og blir redd.

Denne innspenningstøylen kan også brukes til å ri med. For ryttere som enda ikke rir stabilt til tøylen, er denne hjelpetøylen super. Den både skåner hesten i munnen og hjelper til å unngå stiv rygg. Fordelen for rytteren, er at det blir lettere å sitte på en hest som bruker ryggen korrekt og han kan konsentrere seg mer om å forbedre sin egen riding og må ikke ha så mye fokus på hesten.

Den vanligste , hjelpetøyler som knipses av og på i bittringene. Praktisk, har støtte sidelengs, men mer begrenset frihet til å søke ned og frem i forhold til den første tøylen. Denne virker også litt sterkere og særlig sensible hester pleier ikke å trives så godt med denne. Vi får her også mer bevegelser fra hestens kropp, når den beveger seg, direkte til hestens munn.

 Strikk , var veldig populær en stund, jeg har og en liggende men ville ikke brukt den mer. Dette tenker mange  at er en behagelig og fin hjelpetøyle. Det er den, men siden den gir så mye etter og fjærer behagelig, kan dette føre til at hesten rett og slett legger seg på og lar strikken bære hodet. De som er litt fremtunge fra før, blir da bare enda værre. En annen ting som ikke er like bra som mange andre innspenninger, er at den ikke gir helt etter når f.eks. hesten strekker halsen ned og frem……litt trykk har den alltid, så den oppdragende effekten er ikke like god som en tøyle som enten er fastere eller gir helt etter.

Chambon,  også en god tøyle å longere med hvis du har en hest som gjør seg veldig trang i halsen. Minuset med denne er at den ikke har noen begrensing eller støtte sidelengs. For å fikse det, går det an å bruke en hjelpetøyle som begrenser sidelengs i tillegg…men da velger jeg vanligvis heller mitt førstevalg, trekanttøylem, som vi begynte med 😉

Men alle hester er forskjellige og reagerer ulikt, så prøv deg litt frem til du finner det som funker best for deg og din hest.

Om jeg kun skal slippe ut litt damp før jeg setter meg opp og ikke har noen innspenningstøyle, kan vi og bruke tøylene og feste de som innspenningstøylene i salgjorten.

Bruk pisk

Å longere uten pisk er heller ikke lurt. Det er også å oppfordre til ulydighet! Den må være lang nok slik at du kommer borti hesten om det trengs, uten å løpe mot den(det virker truende for hesten!). Du kan forestille deg at du har ca en 90 graders vinkel mellom longen og pisken. Viktig er at du har hesten foran deg, dvs. pisken peker mot bakparten slik at du alltid kan drive bakfra.

Sal er greit å longere med hvis du skal ri etterpå, venne hesten til salen, og for å få godt salleie. Den ligger ofte bedre på hesten enn en gjord. Longergjord er grei å ha fordi du har forskjellige fester for innspenningstøylene, den er lett og enkel å ta på.

Bruk hansker

Anbefaler også å bruke hansker! Det kan alltid skje noe og skulle du måtte holde igjen ,kan det bli skikkelig varmt unten hansker. –mange som har hatt brannsår etter å longere uten… Og det og er bare en vanesak..jeg longere og uten om jeg ikke har 😉 men helst med.

Litt tips til slutt… Ikke la hesten rase, det er ikke bra for sener og bånd. Ikke la hesten gå på mindre sirkel enn den klarer å balensere seg på, da risikerer du at bakparten «faller ut». Bruk mye overganger, det er mye mer effektiv trening enn å la hesten løpe i samme gangart i «evigheter».

Ikke overdriv!

Det er anstrengende for hesten og virkning og motivasjon er mye bedre med korte hyppige økter.

Vær sjef

“Trøkker” hesten innover mot deg, må du være rask og konsekvent med pisken og korrige mot skulderen. Forsøker hesten å snu selvstendig (du ser når han begynner å forberede seg- hvis du følger med!), så driv fremover, om nødvendig toucher m. pisken på bakparten. Det er VIKTIG å ikke la hesten bestemme veien eller tempo selv, -den som bestemmer det er sjefen….

OG det er viktig, særlig når du begynner å longere og hesten enda ikke er så godt oppdradd på longen, at du har hele hesten i øyet og følger med på reaksjoner hos hesten. Følg med og vær raskere enn hesten din!

Varièr ofte

Ikke vær redd for å korrigere lengde eller høyde på innspenningstøylene hvis hesten ikke går tillitsfullt og fornøyd.

Lykke til! Dette var bare en kort innføring…..longering og bakkearbeid kan en skrive bøker om….men det kommer flere longeringstips om litt!

Louise  😉

3 thoughts on “Trene på longen, og forskjellige hjelpetøyler”

    1. hei, det er flere som har…de blir gjerne kalt andre ting og. Sjekk hos Høøks eller Krämer. Ellers kan du godt bruke glidetøyler, hvis du har noen liggende. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *