Sterkere, smidigere, modigere med bommer og kavalettitrening

HVORFOR? Hva hjelper det meg med/hvilke utfordringer løses?

 • lite støtte på bittet? -hjelper hesten å strekke seg over ryggen og søke bittet
 • små/korte steg?-motiverer både til å strekke og løfte mer 
 • lite bakbeinsaktivitet? -motiverer til større bevegelse og styrker musklene i bakparten (særlig aktuellt for hester med litt slakke leddbånd eller patella-utfordringer)
 • hest som er lite motivert til trening? -gjør treningen mer gøy og øker oppmerksomheten
 • forbedrer takt, samling og økning(om du gjør det riktig)
 • styrker muskler, psyke (mestring), kondisjon, koordinasjon og forbedrer bevegelsene og ridbarheten(hører mer på rytteren)
 • øker balansen og holdbarheten(styrker sener og ledd)
 • rytteren forbedrer kroppskontrollen, sits, evnen til å være inntil med kneet, balanse, koordinasjon, kondisjon og rytterfølelse(hva gjør min hest, når- følg hestens bevegelser)

HVORDAN?

Du kan bruke bommer eller kavaletti når du longerer eller tømmekjører, også. Her går jeg inn på hvordan jeg bruker det, når jeg rir.

Kavalettier er litt mer anstrengende enn bommer, og siden de ligger i ro og ikke ruller om hesten sparker i dem, ofte sikrere. Har du bare bommer, fins det gode, rimelige potter på Ikea som kombinert med bommer, funker like bra som kavalettier 😉

Begynn forsiktig og lavt, og øk gradvis. Først i skritt og på rett linje, gjerne langs veggen så du har en begrensing på ene siden.

Begynn med bommer, avanser til bare en, lav cavaletti om hesten ikke kjenner til det og øk etterhvert som den blir tryggere.

4 etter hverandre er det mest vanlige, anbefaler ikke mer enn maks 6 etter hver andre. Det øker ikke den positive effekten og øker skaderisikoen når hesten blir trøtt eller uoppmerksom. For å få en økt effekt kan du etterhvert kombinere med cavalettier på bøyd spor og evt. øke høyden, særlig i trav.

VIKTIG:

 1. God oppvarming FØR du begynner med bommene/cavalettiene! Skritt, trav og galopp på bøyd og rett spor til hesten strekker halsen og jobber “over ryggen”. Han skal være løsgjort men ikke trøtt.
 2. Skynd deg sakte! Bom-/Cavalettiarbeid er veldig anstrengende, –skikkelig gangsperr for hesten- husk å legge inn en lett økt dagen etter så musklene får tid å regenerere seg 😉
 3. Avstand skritt, ca 80-90cm, høyde laveste ca 10cm
 4. Avstand trav, ca 1,20-1,40m, høyde lav- halvhøy ca 10-20cm
 5. Avstand galopp 3-3,50m, høyde halvhøy-høy ca 20-50cm
 6. Avstandene må tilpasses! Alle avstander er det “normale”, -prøv deg frem.  Når hesten din går avslappet og energisk over cavalettiene , passer avstanden.
 7. Mål avstanden og vær nøye! Har du skostr.39-40 er en fot ca 20 cm, dvs 4 føtter er et normalt skritt (80cm i skritt)
 8. Blir hesten stresset og forsøker å hoppe bommene/cavalettiene i trav- øk avstandene til det dobbelte til den har skjønt at her skal det traves!
 9. Ha lett støtte på bittet, la hesten strekke halsen og taksere. Ri i jevt men friskt tempo.
 10. Du må sitte rolig og i balanse, så du ikke forstyrrer hesten- det kan føre til usikkerhet og spenninger hos hesten. (Ideelt er alltid erfaren hest til fersk rytter og omvendt!)
 11. Se langt frem -ikke ned på bommene!
 12. Stigbøyler kan kortes inn 1-2 hull, det går fint, og i dressursal.
 13. Jeg beskytter beina til hesten med gamasjer eller bandasjer. Det er fort gjort å slå borti en bom, særlig for en urutinert hest!
 14. Ri på trinsebitt! Vi vil at hesten skal strekke seg og søke støtte på bittet, skarpe bitt kan virke imot dette. (Det går fint å ri alle øvelser på trinse, uansett hvilken klasse du rir!)
 15. Avslutt alltid positivt! -heller 4 etter hverandre som går fint, enn 6 og du har en hektisk og spent hest!

ØVELSER

Når hest og rytter har vent seg til og er sikker på bommer/lave cavaletti i skritt og trav, fins det uendelig med muligheter for å variere og jobbe med forskjellige ting. Husk å gjøre alle øvelser på begge hender!

Forbedre skritt: Legg 4 bommer i stjerneform, se over- ca 7,5m avstand midt på bommene- men dette kan du variere som du vil.

Begynn ytterst, ri som på en stor storvolteen runde. Neste runde rir du på midterste felt på bommen, og runden etter det på innerste. Du får en klarere takt og mer konsentrert hest. 

Når det fungerer bra i skritt, gjenta i trav- og går det og supert, test i galopp.

Skritt-trav-overganger: Ri bommer/kavalettier på en sirkellinje i skritt. Trav videre på sirkelen, før bommene/cavalettiene rir du overgang til skritt igjen. Dette øker lydighet og du kan etterhvert bruke lettere og lettere hjelpere for å få en overgang. Takten i skritt blir og bedre.

Galopp-trav-overganger: Samme som over men sett cavalettiene på travavstand. Ri trav over, galopper, ri overgang til trav og trav over cavalettiene igjen. Viktig å beregne nok tid/plass til overgangen her! Det blir bedre etterhvert! 😉

En annen variant, -en sirkel som over, den andre sirkelen med in-out for galopp. Så rir du en storvolte i trav, bytter sirkel og rir en i galopp, osv….

Galopp-skritt-galopp-overganger: Bygg opp cavalettier på en rett linje på diagonalen, i skrittavstand. Ri så galopp på ene sirkelen, ri overgang til skritt ut av hjørnet mot diagonalen og ri cavalettiene i skritt, galopper så på nytt. Etterhvert som det funker bedre kan du ri nærmere og nærmere cavalettiene før du rir overgangen til skritt. Dette hjelper til med å få store taktfaste skritt etter overgangen. Blir hesten din nervøs og tripper før han galopperer igjen- ri lenger skritt, evt kan du bygge en til rekke med skritt-cavalettier litt lenger borte. 

Økning i trav: Få hesten til å strekke mer i trav. Begynn med første cavaletti i normalavstand for trav(for DIN hest). Sett de neste litt lenger i fra, øk avstanden m. ca 5 cm pr cavaletti.

Samle i trav: Begynn som over med normal avstand og minsk utover i serien, m ca 5 cm for hver cavaletti. For de som er kommet litt lenger i utdannelsen av hesten sin, kan avstandene minskes gradvis mer og mer. Også å trave volter(10m) hjelper til med å forbedre kadens og samling.

Om du er begynt på passage-kan avstandene komme helt ned til ca 1m-1,10m. Cavalettiene stilles halvhøyt eller høy,t men ikke mer enn 4 etter hverandre- da risikerer du at hesten trykker vekk ryggen og blir spent! En super øvelse om hesten går piaff- er å ri cavalettier i passage ut av piaffen.

Traversader:  Ri traversade ca 5m begynn fra hjørnet, ri så rett frem over 4 cavalettier på en rett linje, ri så traversaden din videre, eller ri rett frem for mer schwung og tempo. Dette hjelper til med å få hesten til å tenke fremover i traversaden og stegene blir større. P.S. fungerer like godt for sjenkelvikninger og versader.

Så! Som alltid;-kun action gjør deg bedre

– bygg inn cavalettier 2-3 ganger i uken når hesten din begynner å få kondisjon og muskler nok til det! Er gøy og effektivt! Lykke til med treningen!

Vil du ha en guide med enda flere øvelser med bommer? Last ned her og ta med i stallen 😉

trykk her

Var dette interessant for deg? Kjenner du noen som kunne ha lyst å lese bloggen?-DEL GJERNE 😉
Louise!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *