MINDFULNESS for hester?

Godt eksempel på trygg forspenning av unghest

Over ser vi et godt eksempel på trygg forspenning av unghest. Kusken får hjelp, de har begge hjelm på seg, noen holder alltid i tømmene og de har pisk med seg.

MINDFULNESS for hester?!?

Hei, jeg må bare snakke litt om sikker omgang med hest, i dag. I know, -litt ukult MEN VIKTIG! Det er store dyr vi driver med, mange hundre kilo i bevegelse, store krefter og alt dette i et fluktdyr! Med gode rutiner i hverdagen, kan vi unngå mange farlige situasjoner.

Sikkerhet rundt om hest, er så mye. At alle bruker hjelm når de rir, er jo etterhvert, heldigvis, en selvfølge for de fleste. Da jeg dro til Tyskland for å bli berider (23(!) år siden..), ble jeg veldig overrasket over at de ikke brukte hjelm. «Hjelm er kun for for nybegynnere og barn! Har du tenkt å få en jobb, så la hjelmen ligge igjen i Norge.» -var den klare beskjeden jeg fikk! Så hva gjorde jeg? Red uten hjelm… Jeg var heldig og var hos fornuftige folk som likevel var opptatt av sikkerhet- og det gikk bra. Derfor finns det fremdeles noen bilder av meg uten hjelm. MEN nå er situasjonen også i Tyskland en annen. Etter at Charlotte Dujardin insisterte på å starte konkurranser med hjelm, er det blitt mye mer aksept for å ri med hjelm. Tyske Isabell Werth, rir nå også VM med hjelm! (Må her si at jeg har en kollega som ikke var så heldig, hun jobbet på et sted der ting måtte gå fortere og sitter/ligger i rullestol nå siden 19 år..)  – SÅ BRUK HJELM!

Likevel lærte jeg mye om sikrere omgang med hest, de første årene i Tyskland. De utdannet hestene og rytterne sine på en helt annan måte enn vi gjorde. Ingen fant på å f.eks. ri ut i åpent terreng, gjerne langs veien(!) første gangen en hest ble sittet på.

Jeg hadde heller aldri brukt hansker når jeg longerte….til jeg møtte en ridelærer på Olympiaanlegget i Berlin, uten lillefinger. Han hadde heller ikke brukt hansker før, sa han…- tenk om han hadde hatt det den dagen den hesten stakk!

Jeg begynte og å snu stolryggen inn mot hesten når jeg flettet eller friserte- hvorfor? Da har du en sjanse til å hoppe vekk om det skulle bli nødvendig, om stolryggen er bak deg er det vanskeligere.

En annen ting som jeg slurvet med var så banalt som å åpne boksdøren HELT, før hesten gikk inn eller ut. Om døren er halvåpen, hesten skvetter til og blir hengende igjen i hoftekammen, evt. får panikk og river ned døren (alt etter oppheng/feste), eller skader rytteren evt. andre i stallen…… –Er det virkelig verdt det halve minuttet du sparte på å åpne døren bare halvveis eller ¾?!? HELL NO! NEI!! På sånne sløve ting risikerer vi både skadede hester og folk.

De av oss som har stødige fjordinger som første hesten, blir jo tilgitt mye uten at det får store konsekvenser- men ting kan alltid skje! Valg av første hesten er derfor også et valg som har med sikkerhet å gjøre. Du kjøper ikke en spinnvill, heit unghest til å lære å ri på! Begynn med en stødig, utdannet hest- du lærer ikke bare fortere men og uten å risikere ditt eget eller andre sitt liv!

Omgang med unghester blir ofte tatt for lett på av de som er vant til stødige, eldre hester , som kan og tåler det meste. Vi må tenke på at for en unghest er alt første gangen og alt potensielt farlig. Så begynn med babyskritt og ta den tiden det trenger å få en trygg hest,- ikke bare under innkjøring og innriding! Vi må være tydelige ledere for hestene våre, slik at de kan stole på oss. Og da mener jeg hverken at vi må være sjefete eller grov- bare tydelig og konsekvent så hesten vet hva som er greit og hva ikke.

Du minsker stresset til en unghest tydelig om du ikke overlater for mange avgjørelser til den, men viser veien og er rolig og konsekvent.

Når vi rir inn hester f.eks., er det mange gode råd og teorier som florerer. Jeg setter meg likevel ikke opp på en unghest første dagen, selv om eieren vil det, bare for å vise hvor tøff jeg er…Lar vi oss presse til å gå for fort frem, risikerer vi bare å skremme hesten sånn at selve innridingen tar evig lang tid, fordi hestens første erfaring med rytter blir negativ. Bruk heller en dag eller to lenger, -til flere positive erfaringer hesten har med rytteren før det avgjørende øyeblikket da vi plutselig sitter oppå, -til mer har han å veie i mot med i avgjørelsen om han skal stikke av i panikk eller bli der og stole på den som sitter på ryggen!

Det finns hester jeg kan ri første dagen men da er det hester som har blitt trent på annen måte før jeg begynner med dem(og de fleste er fjordinger ;-)). De som er godt innkjørt f.eks., er vant til å ha noe på ryggen og vet allerede hva tøylene betyr.

Få også hjelp når du trenger det. Helst litt før. Få noen til å holde hesten de første gangene du vil sette deg opp. Få hjelp til innkjøring- ikke begynn å spenne for alene bare fordi ingen er der akkurat da- vent! –det lønner seg.

De første gangene jeg sitter på hesten, forbereder jeg meg også. Jeg har stigbøyler som passer – begynner ikke å fomle med det oppå en hest som allerede er skeptisk. Jakken jeg har på meg flagrer ikke eller knirker veldig.. enkelte hester reagerer panisk på DET. Jeg legger og fra meg mobilen FØR jeg setter meg opp, det er ikke sikkert unghesten liker den hysteriske ringetonen min eller den spenningen han føler i meg, i det øyeblikket telefonen ringer….

Etterhvert som hesten gradvis har vent seg til og prøvd det meste, har jeg både knirkejakker og mobil!  -Til mer de kjenner til -til tryggere blir de.  Men vær våken og tenk/forutse situasjoner og forebygg- det er så mye lettere enn å reparere!

Jeg vil også fortelle en liten episode som jeg observerte for mange år siden, ikke for å henge ut noen- bare for å illustrere hvor fort og hvor lite som skal til før det kan gå til h….! Og hvor lite som skal til for å unngå det!

Noen unge jenter som både var hestevandte og hadde kjørt en del før, hadde sin første unghest. De hadde fått hjelp til innkjøringen og alt hadde gått glatt. Det var en veldig positiv og rolig hest. Nå hadde de kjørt noen ganger selv og alt gikk fint. Denne dagen ville de ut å kjøre på veien første gangen, selv. Veien var ikke mye trafikkert men de var ikke kommet langt før det kom en bil imot. De to i vognen ante tydeligvis fred og ingen fare, for de fortsatte å snakke med hverandre og kjøre med helt slakke tømmer, istedenfor å ha fokus fremover, holde mer kontakt med hesten og drive henne litt mer energisk fremover så hun ikke skulle være i tvil om hva som var ønsket av henne. ……… –Tja, det gikk som det måtte, hesten ble usikker –overlatt som hun var til seg selv, tok hun saken i egne høver og bråsnudde inn i veien, foran bilen og kom småtravende tilbake til stallen. Heldigvis var hesten rolig og bilføreren kjørte så sakte at ingenting skjedde, bortsett fra at selvtilliten til jentene hadde fått seg en knekk og hesten var begynt å lure på hvem som var lederen her.

MEN- det kunne gått så mye værre! Hadde hesten vært mer skvetten, hadde bilen kjørt raskere, hadde vognen kommt utenfor veien eller veltet…..Jeg skal ikke male flere skremselsbilder, bare oppfordre til å være til stede! Vær våken, ta dine forhåndsregler, tenk fremover og forutse situasjoner og reaksjoner- hvis de uteblir-flott- hvis ikke, er du klar og kan reagere før det er for sent!

Så venn deg til å ha gode rutiner og følg med! Her noen flere tips til slutt:

 

 • Gå gode veier der du har plass, flytt på noe før du kommer med hesten din, hvis ikke.
 • Bruk leietau til og fra paddock/beite, -ikke bare grimen.
 • Gå foran hesten din helt inn i boksen, snu den tilbake til døren før du tar av grimen, da slipper du å bli skvist eller trakket på når hesten snur seg selv og du fremdeles er inne i boksen…
 • Gå foran hesten gjennom dører o.l., ikke stå midt i og la hesten gå inn alene-(og åpn de HELT) det er både tryggere for deg og du markerer på en tydelig men vennlig måte at du leder.
 • Har du unghest, hingst, ulydig hest- ta med deg en pisk til du er sikker på at du ikke trenger den mer. Det er bedre å ha med og ikke bruke den 10 ganger enn å ikke ha den med den ene gangen du trenger den…. Det er faktisk vårt ansvar som driver med hest å ha så godt oppdradde hester at ingen skal måtte lide under dem….(selv om han ALDRI har gjort det før…-DU må tenke på hva som KAN skje og forhindre muligheten for farlige situasjoner)
 • Få hjelp om du trenger det- det er ingen skam å få hjelp, vi trenger alle det, av og til!
 • Vær våken! Hold fokus på hesten din og dens reaksjoner når du driver med hest og du kan unngå mange farlige situasjoner
 • Vær en tydelig og trygg leder som hesten din kan stole på!
 • Utdann deg selv og hesten, les, lær mer, gå på kurs- til bedre dere blir, til tryggere er du og dine omgivelser.

 

 

Jeg må si at jeg har ruget litt på denne bloggen- fordi den er vanskelig å skrive uten å bli oppfattet som en som kommer med pekefingeren og vil fortelle andre hva de skal gjøre….. MEN, det får nå heller så være. Gjør hva du vi, ri i den stilen som passer deg best- det viktigste er å gjøre det du gjør- godt! Det er liksom uvesentlig om du rir klassisk, sprang, western, dressur eller hva alt nå heter –det interessante er å gjøre det så godt at du og hesten bare blir bedre, tryggere og sunnere av det.

Hvis bare en mindre blir sparket, en mindre hest løper ut, osv. så har bloggen gjort sin misjon….og så får heller alle tilhengere av fri oppdragelse hisse seg….I can take it 😉

 

 

Likte du bloggen? Kommenter gjerne under ;- ) Kjenner du noen som kunne ha glede av å lese den? Jeg blir glad om du deler!

Louise!

 

4 thoughts on “MINDFULNESS for hester?”

 1. Eg likte bloggen din!
  Rei for deg på eit kurs ein gong på Sandane. Trur eg var rundt 13 år. Eg hugsar det enno, kjekt var det! Bur du i Norge no?

  1. Hei, tusen takk for det! Så hyggelig å høre! Er en stund siden jeg har hatt kurs på Sandane, no- men bra at du likte det. Jeg bodde i Norge i et år igjen i 2014-2015, nå er jeg i Kosovo. Jeg har en mann herfra og vi har overtatt et småbruk her, -godt og varmt i alle fall! 😉
   Mvh Louise!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *