Lusernehøy- hva er det godt for, hva må du passe på

 

Lucernehøy, hva er det godt for- hva er det ikke bra for?

Luzerne, Alfalfa, Lucerne, Luserne- kjært barn har mange navn, men vi snakker om den samme gressorten her.Har du ungdyr som skal vokse og utvikle seg?

Drektige hopper eller diende hopper?

Hingster som bedekker og/eller stresser mye?

Hester i hardtrening som skal bygge muskler?

Da bør du sjekke ut Lusernehøy. Lusernehøyet er ikke brukt mye i Norge, mens det er mye mer utbredt og populært sørover i Europa.

Dette har naturlige årsaker, som at det vokser bedre her og det trenger ikke mye vann for å vokse. Av samme grunn har det oftest en markant lavere sukkerandel enn andre gressorter, men også et høyere proteiinnhold.

Hvordan henger det sammen?

Jeg har sånn grovt sett, tenkt at H-kvalitet er sukker og protein..men det stemmer ikke helt.

I Luserne har vi ofte lav H-kvalitet, høy protein og lavt sukker-

H-kvalitet er altså energinivå i høyet. Her spiller fett og andre næringsstoffer også inn.

Høyt proteinnivå er ikke det samme som en høy H-kvalitet. Jeg sammenligner det med f.eks. kyllingfileet, her har vi høyt proteininnhold, men lavt kaloriinnhold,

Luserne kan være noe lignende for hestene våre 😉

 

Luserne er særlig god på å levere protein, kalsium og magnesium. I tillegg inneholder det store mengder essensielle aminosyrer, f.eks. Lysin. Disse aminosyrene trenger hesten for å kunne danne de viktige proteinforbindelsene i kroppen.

 

For vekst, dannelse av organer og blod særlig, men også for bygging av muskler, bindevev,hud, hover og melkeproduksjon er det viktig å ha tilstrekkelig med protein. Proteiner er også viktige for hormonproduksjonen og for immunsystemet til hesten.

Tidligere har man mistenkt for mye protein for å provosere  forfangenhet og mange har vært redd for å bruke luserne p.g.a. dette. Siden vi nå vet at det er høyt sukker som er ansvarlig for sånne lidelser, har lusernen blitt stadig mer populær.

En skal likevel ikke overdrive i mengde, da for mye protein er en belastning for lever og nyrer.

Luserne har også et ca 3x høyere kalsiuminnhold en vanlig høy. Kalsium er viktig og bra for utvikling av knokler, hud og hår, og særlig viktig for ungdyr. Har du en hest med zinkmangl og du fòrer et tillegg for dette, bør du derimot ikke fore Lucerne samtidig. Det høye kalsiumet blokkerer opptaket for sink.

 

Luserne er lavt i fosfor, det kan være nyttig for hester som bruker mye kraftfor- da de ofte har et ugunstig Fosfor/kalsium-forhold.

Den er lett fordøyelig, fører til økt spyttproduksjon og en gunstigeren PH- på magesyren, noe som kan hjelpe hester med mageproblemer.

I tillegg til å forbedre fosfor/kalsium-forholdet, kan lusernen også erstatte en del av kraftforet, noe som igjen fører til et bedre forhold og bedre fordøyelse.

 

Så hvilke hester kan med fordel fore mer luserne?

Sporthester

Avlshester

Unghester

De som fores uten kraftfor

De som vil forbedre kalsium/fosfor-forholdet i dietten (mye kraftfor)

 

I sommerhalvåret,når hestene får gå på beite, trenger de færreste mer protein.

I vinterhalvåret, derimot er det mange hester som har et underskudd på protein, særlig hester som er litt feite og får lite eller ikke noe kraftfor. Underskudd av protein kan føre til forstyrrelser i stoffskiftet noe vi kan merke som «slappe» hester og nedsatt immunsystem.

Luserne er best å  fòre som høy eller som pellets/bricks.

(Småkuttet Lucerne blir mistenkt for å kunne gjøre skader på tarmen p.g.a. de skarpe kantene dette kan ha, så sats på høy med litt lengde på fibrene!P.S. dette gjelder kun for den noe harde lusernen og er ikke farlig om du har mykere gressorter! )

Er det første gangen hesten din fòres med Luserne, bør du begynne forsiktig og legge inn en lengre tilvenning. Som med alle nye fòr, start med noen håndfuller og øk sakte mens du følger med på eventuelle reaksjoner.

Allergikerhester/sommereksem har ofte en reaksjon på høyere protein, så vær ekstra forsiktig her.

Mengde må en prøve seg frem, men vanlig er fra ca 0,5-3kg/dag alt etter størrelse, alder og bruk. Jeg bruker det som en erstatning for kraftfor.

Anbefaler å kombinere med andre høy som er lavere i protein- og prøv om du kan kutte ned eller kutte helt ut kraftfor, om du fòrer et godt lusernehøy 😉

Har du sjekket om din hest får nok protein?

😉

Louise

Kilder: National Research Council (NRC), 2007. Nutrient Requiements of Horses, 6.ed. National Academy Press, Washington.
Sturgeon, L. S., L.A. Baker, J.L. Pipkin, J.C. Hailburton, and N.K. Chirase. 2000. The digestibility and mineral availability of matua, bermudagrass, and alfalfa hay in mature horses. J. Equine Vet.
Dr. Maroske Institut, Pferdeernährung und Nutritive Therapien: Luzerne – die Königin unter den Futterpflanzen
Thomas Kranz, Ernährungsberater für Pferde – 2018, Luzerne fürs Pferd

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *