Longere- hvorfor og hvordan begynne.

Longerer du svært sjelden eller er usikker på hvordan, hvorfor og når?

Det finnes mange måter å longere på og alle har sine tilhengere. Du kan longere «jeg –lar hesten frese litt rundt- når jeg ikke kan/vil ri», tømmelongere, longere med dobbellonge, longere uten innspenning og med innspenning.

Det viktigste er at du får hesten din til å jobbe, konsentrert, avslappet og i «riktig retning». Bruk den metoden som hjelper deg med det.

For hvem. Jeg bruker longering særlig mye for unghester, men alle hester har godt av en avveksling i treningen. Unntak, hester som har skader, f.eks. på sener og ikke skal gå på bøyde spor.

Når du trener fra bakken kan hesten konsentrere seg helt om sin oppgave og sin egen kroppsbeherskelse , uten at den blir påvirket vesentlig av rytteren. Har du f.eks. utfordringer med galoppfatning, er å øve det først på longen, et godt alternativ.

En annen fordel er at du ser hvordan hesten beveger seg- ikke så lett når du sitter oppå!

For unge ryttere er longering raskeste måten å lære god sits på, 👍😉

Hvorfor. Hesten lærer seg  å gå på en sirkellinje og å høre på stemmekomandoer, noe som kommer til nytte senere når vi rir eller kjører.

Slipp ut spenning. Har jeg hester med mye energi, er det en stor fordel å kunne slippe ut litt av dennne på longen, før jeg enten setter meg oppå eller spenner for vognen.

De fleste jeg vet om som kjører, tømmelongerer også. De er ofte også flinke til dette, likevel mener jeg at det er en stor fordel å kunne longere en hest også på andre måter.

Og dette er hvorfor; har du f.eks. unghester som enda ikke forstår bittets signaler så godt, dvs, svinger på lette signaler, er det fort gjort at du beveger bittet for mye i hestens munn.

Det er også en stor fordel, særlig om du har litt «heite» hester, at de får løpe av seg litt uten å ha en trener på slep…. Det blir mega-slitsomt for den som tømmelongerer å holde følge og faren er stor for at du henger hesten for mye i munnen. Sensible hester, syns det er mer enn kjipt.

Faren for at en rask hest klarer å snu seg sånn at han plutselig står mot deg, og sånn unndrar seg innvirkningen din- er større når du tømmelongerer enn om du longerer en hest med en longe og innspenning.

Her kommer min guide til longering, hvordan jeg begynner, når jeg longerer, hvilket utstyr jeg bruker og litt tips til utføring og hva du bør passe deg for.

Hvor longere.  OK! Jeg liker best en inngjerdet longeringssirkel som er ca 14-18 meter i diameter. Har du ikke det, bruk ene enden av banen, der du har 3 sider inngjerdet. Her kan du begrense den åpne siden også med bommer eller lignende.

Det er en fordel å ha et rolig sted hvor ikke for mye annet skjer, til å begynne med. Etterhvert som hesten vet hva han skal og føler seg trygg med oppgaven, kan du gjerne legge til litt utfordringer i tillegg, f.eks. andre hester som går forbi, trafikk på utsiden av gjerdet, hunder, lekende barn osv….dette er en god begynnelse på miljøtrening, siden hesten må konsentrere seg om oppgaven sin, og ikke «har tid» til å stresse for mye med omverdenen.

Utstyr:

Jeg bruker enten trinse, trinse og grime eller beste alternativ, en godt tilpasset kapsun. I tillegg enten longegjord, sal eller sele og selvfølgelig en longe som ligger godt i hånden. Longe av bomullsmaterial er å foretrekke…Nylon kan brenne godt i hånden den dagen en hest vil dra av gårde.

Innspenningstøyler bruker jeg stort sett, også. Unntak er hester som stresser veldig når de blir innspent, (f.eks. om de er redd for munnen sin, noe som kan ha flere grunner) eller hvis jeg skal kjøre etterpå, eller er på stevne. Men de aller fleste jobber best enten innspent eller med dobbellonge- særlig de litt hyperaktive, konsentrerer seg da bedre og faren for skader synker fordi de jobber roligere og riktigere. Det finnes uendelig mange variasjoner, jeg bruker enten denne:

-her ser vi hjelpetøyler som er festet i salgjorten og i bittringene. Dette er den enkleste tøylen og den som er mest brukt. For veldig sensible hester kan denne bli litt statisk og litt hard. Den kan og rides med, hvis du har en rytter som ikke rir så godt til tøylen, er dette bedre både for rytteren og hesteryggen- men KUN inne på en flat bane- aldri ut i naturen eller over hinder med innspenningstøyler!

eller helst denne:

-her er tøylen festet i salgjorten, mellom hestebeina. Den glir så gjennom bittringen, innefra og ut, og festes i salgjorten, under salbladet. Vi ser innspenningen lager en trekant, denne tøylen kalles ofte trekanttøyle eller glidetøyle.

Dette er en mildere innspenning enn den over, hesten kan bevege hodet sitt friere og strekke seg både ned og frem, dvs trykket gir etter når hesten beveger seg i ønsket retning.

Pisk som er lang nok er også viktig. Er pisken for kort, blir det fort til at du løper litt etter hesten, noe som kan virke truende.

De som longerer uten pisk har veldig liten innvirkning og effekten av treningen minker betraktelig. Det er nesten å oppfordre til unoter og dårlig oppførsel, å longere uten pisk= IKKE å anbefale!

Hansker er viktig å ha på seg, det kan alltid skje ting som gjør at hesten hopper til og du må holde igjen- DET kan gjøre skikkelig vondt uten hansker…mange som har blitt litt hudløse på den. Det er også større risiko for å bli hengende fast med en finger i longen ,hvis du ikke har hansker- kan resultere i en finger mindre om du er uheldig. Altså- bruk hansker, det er en billig forsikring.

Beinbeskyttere bruker jeg alt etter hvilken hest jeg har. De som er veldig «høyt oppe», kan godt ha gamasjer eller bandasjer fremme, særlig om de er skodd. Det er ikke alltid nødvendig men en billig forsikring for å slippe overbein eller det som værre er…Uskodde hester pleier å klare seg godt uten.

Hvordan begynne : jeg lar alltid hesten gå seg varm i skritt, først. Enten leier jeg 5-10 minutter eller om hesten går rolig på longen, uten innspenning, kan den gå skritt på longen.

Oppvarming Det er viktig at hesten får gått seg litt varm før vi begynner med innspenning. Skritt er den gangarten som er lettest å ødelegge, dvs, få inn taktfeil i og derfor longerer jeg lite, innspent i skritt med unghester.

Hvordan begynne. Er hesten ikke tilvendt longering, kan vi begynne med å leie den på sirkellinjen mens en står i midten med longe og pisk og gir kommandoer. De fleste skjønner poenget raskt og vi kan slippe leier etter få minutter. Jeg ønsker at hesten går litt skritt når jeg begynner, dette for at den ikke skal venne seg til å rase av gårde så fort jeg slipper ut på longen( tenker her særlig på senere innriding).

Trinse, grime, kapsun. Når jeg begynner med en hest, liker jeg å bruke trinse med grime over eller kapsun. Da kan jeg feste longen både i bittringen og i grimeringen og jeg drar ikke bittet så lett ut av munnen på hesten min, som om jeg hadde festet bare i bittet. Dette er også en tilvenning og eldre hester som hører bedre på bittet og som kjenner til longering, kan longeres uten grime over.

Trav er den beste og tryggeste gangarten å longere i. Her har hesten fremdrift og du ser lettere hvis den har tenkt å bremse eller snu, på eget initiativ, og kan korrigere dette før den kommer så langt 😉 Vil den komme inn i sirkelen til deg? Bruk pisken mot skulderen, kjapt og lett.

Galopp bruker jeg mer når hesten kjenner til longering , men følg med sånn at den ikke raser av gårde. Mange overganger trav-galopp-trav, er bedre enn lenge i en gangart. Treningseffekten er mye større og slitasjen er mye mindre 😉

Plasser kroppen din.  Det er viktig å ha hesten foran seg, dvs. at pisken peker mot hestens bakpart og at du er oppmerksom og driver på bakfra, hvis hesten sakker av. Ikke gå foran hesten med din kropp, når du vil at den skal gå mer frem.

Vær sjef.  Vær den som bestemmer tempo! Både det og å skifte retning ofte er med på å styrke din lederposisjon overfor hesten.

Hvis du ser på to hester som blir sluppet sammen, så er det akkurat det de gjør, seg i mellom- de driver og snur- den som bestemmer fart og retning er sjefen 😉 Så vær bevisst, og ta lederrollen-du trenger ikke bli grov eller høyrøstet- men bestem!

Innspenning. Har du begynt å jobbe med hesten, enten tømmelongert, kjørt eller begynt å forberede   riding, vil jeg bruke innspenningstøyler. Disse hjelper hesten til å få bedre ryggaktivitet, venne seg til støtte på bittet, ettergift, og å jobbe mer konsentrert. Er de riktig innstilt, hjelper de også hesten å finne veien ned og frem for å jobbe bedre over ryggen.

Dobbellonge. Har du longert litt og ønsker en måte å få hesten til ¨jobbe enda bedre og mer nøyaktig, kan vi også bruke dobbellonge. Dette er litt likt tømmekjøring men vi har mange flere muligheter til å påvirke hvordan hesten bruker kroppen sin, og det blir mest brukt av ryttere som vil trene hesten sin fra bakken i tillegg til å ri. Her er en liten film fra et kurs med longeringslæreren min fra beridereksamenen. Han heter Wilfried Gerhrmann, har skrevet bøker, undervist  og selv ridd på Grand Prix-nivå og er knallgod på longering og dobbellonge. 😉 Sjekk det ut og bli inspirert! Men tenk på at han og ikke begynte sånn- han har trent noen år, før det ble så bra 😉      https://www.youtube.com/watch?v=kS13ZqP5ztA                                               https://www.youtube.com/watch?v=8Ycb9gzFpKc

Korte repriser. Her som i all unghesttrening er det best med korte og hyppige repriser. Longering er tungt og slitsomt, særlig for beina, så ikke hold på for lenge av gangen. 15-20minutter er en normal økt, for eldre hester 25-30 min. opp til maksimalt 40 minutter og ikke oftere enn 2-3 ganger i uken.

Godt tempo. Det viktigste å tenke på, er hele tiden fremdrift og variasjon. La hesten gå mindre og større buer, varier tempo både innen en gangart og bytt gangart ofte. Begynn enkelt, avanser etterhvert, les deg opp, gå på kurs og finn det som funker best for deg og din hest! Lykke til!

Få se hvordan du helst longerer, og hvorfor! Legg in bilde, da vel! 😀

Louise

4 thoughts on “Longere- hvorfor og hvordan begynne.”

 1. Har du noen tips til å få hesten til å forstå overgang fra trav til skritt? Han går fint opp i trav fra skritt, men vil ikke ned i skritt igjen. Har ikke mye erfaring med longering, så noen tips på hvordan øve inn stemmekommandoer hadde vært topp, hvert fall hvis det hjelper han med å forstå når han skal stoppe, skritte, trave osv. Er en x-traver så er nok en stund før vi kan prøve oss på galopp.

  1. Hei, Helle.
   Takk for kommentaren din.
   Det viktige er at du har riktig energi i kommandoene dine. Det vil si at _trav!_ sies energisk, mens fra trav til skritt, lar du kommandoen komme mer langdratt og rolig, som skriiiiiiiitte. 😉
   Om du allerede gjør dette uten reaksjon fra trav til skritt, prøv å korte inn longen og brems litt med longen med små parader bakover/nedover. Rolige bevegelser og hold tilbake, fortsett å korte inn longen og gi parader, løsne igjen , til du får den reaksjonen du vil ha. Da roser du og slipper longjen lenger igjen.
   Håper dette hjalp deg videre! Gi en lyd om hvordan det går, da! 😉
   Louise

 2. Har endelig fått unghingsten til å gå ut på lonsja uten å komme inn, untatt når jeg skal ha han i stå/skritt. Da snur han seg straks inn mot meg. Oftest så står han pent når jeg ber han stå, men skritt er det verre med. Tips?

  1. Hei, Tanya! Så bra at han går ut.
   Tips : mer tempo, også i skritt(la han trave igjen hvis han prøver å snu)
   -dobbellonge eller tømmekjøringslongering,- da kan du holde imot med utvendig tømme
   – beklager sent svar! Kommer mer tips i gruppen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *