Hvor mange hjørner har en sirkel, og er en firkant oval? Hvordan få mest mulig ut av de grunnleggende ting vi gjør hver dag ;-)

Teite spørsmål? Tja…. men av og til, kan jeg begynne å lure 😉 Du og?

Rir du storvolte med hjørner og firkantspor som er ovale i begge ender? De fleste gjør det, i alle fall innimellom.

Å ri hjørner er både den viktigste og den øvelsen som det blir slurvet mest med.

«Den som kan ri hjørner, kan ri alt. Den som ikke kan ri hjørner, kan ikke ri noenting!» Sitat fra Den Spanske Rideskolen, Wien.

Sjekk neste gang du rir, at der er forskjell på den korte siden på sporet ditt, når du rir storvolte og når du rir firkantspor! De aller fleste kan nemlig ri begge deler mye bedre, hvis de bare tenker på det.

Hva er det så som er så fantastisk med hjørner?

Hjørner er din mulighet til å få hesten bedre i takt, støtte, bøy, balanse og ettergift. Det er mye enklere å fikse dette på et bøyd spor enn når du rir rett frem. Ofte er dette din eneste mulighet i et dressurprogram, til å fikse f.eks. en hest som «løper» eller en som er for seig eller i ubalanse.

Du får en stor fordel hvis du bruker hvert hjørne til å forberede neste øvelse. Dette gjør du ved å aktivisere hesten og oppfordre til mer selvbæring og samling. Samtidig får du flere ekstra meter ut av hjørnet, hvis du rir dypt nok inn i det. Dette gir deg igjen bedre tid til å forberede neste øvelse.

Til høyere opp i klassene du kommer, til tettere kommer øvelsene i et dressurprogram, og her blir fordelen ved å ri gode hjørner bare større og større.

Hva beviser et godt, ridd hjørne?

Har du lært å ri nøyaktig gjennom hjørnet, betyr det at du som rytter har lært å bruke og koordinere, vekt-, sjenkel- og tøylehjelperne dine. Du sitter i balanse.  For meg sier dette mye mer om en rytter enn en som kan vise litt flashy mellomtrav, rett frem……

Hva gjør det for hesten?

Et korrekt ridd hjørne er god gymnastikk for hesten. Den må både bøye ryggraden sidelengs( bøy i kroppen) og belaste bakbeina mer. I tillegg kan du forbedre ettergiften.

Bøyen i et hjørne skal være tilsvarende ¼  volte, dvs. mer bøy til høyere klasse du rir.

Dette er god forberedelse til alle vendinger, fra storvolte til piruetter og bøyen blir tilnærmet lik den i de sideførende bevegelser, som renvers og travers.

Godt ridde hjørner, hjelper hesten din å bli mer rettstilt, dvs. at bakbeina følger i sporene til forbeine- både på rette og bøyde spor.

Hva tenker jeg på for å ri et godt hjørne?

Begynn og avslutt med halve parader!

Sitt i balanse, belast innvendig seteknoke, skyv innvendig hofte frem.

De diagonale hjelperne, innvendig sjenkel og utvendig tøyle ,må jobbe effektivt sammen. Jeg må ‘drive’ bøyen i kroppen, gjennom, med innvendig sjenkel, føle det og gi etter med innvendig tøyle. Utvendig tøyle får litt mer støtte.

Jeg vil ha følelsen av at innvendig bakbein, viker litt for innvendig sjenkel. Viktig er og at hesten gir etter i innvendig ganasje.

Tenk på hvert hjørne som  en liten del ,»skulder inn»,(dvs. jeg flytter forparten ca 10cm innover, samtidig som hesten fortsetter rett frem,- mer om denne øvelsen i en senere blogg! ;-))

Gode øvelser for bedre hjørner

 • Øv på å ri gode veier, også i skritt.
 • Tenk at du skal ri rett frem etter gjerdet/veggen, til du har kommet lenger inn i hjørnet enn du noengang har vært 😉
 • Sett opp kjegler i hvert hjørne. Dette er supert for å øve hjørner (ri utenfor kjeglene) og storvolter (ri innenfor kjeglene).
 • Denne har jeg «stjelt» fra Charlotte Dujardin: Trav inn, skritt bøyen, trav ut…etterhvert som det fungerer bra, begynn å trav hele hjørnet, men husk på halvparader- hesten din vil tenke på de også, etter alle overgangene til skritt 😉
 • Får du ikke hesten til å vike/bøye for innvendig sjenkel? Prøv å løfte innvendig tøyle rett opp, ca 10 cm, samtidig som du skyver innvendig hofte frem og driver mer ,innvendig, fremme ved gjorden.

 

Mulige kilder til feil

 • Innvendig hånd for fast, gir ikke nok etter
 • Utvendig hånd for fast, tillater ikke at utsiden av halsen får strekke seg og bli lenger
 • Rytter sitter skjeivt, oftest tungt på utvendig seteknoke og «knekker» i hoften.
 • Rytteren har innvendig skulder frem (tenk at den skal følge hesten sin skulder)
 • Innvendig sjenkel for langt bak- gjør det umulig å bøye rundt!
 • Utvendig sjenkel er for langt fremme, passer ikke på bakparten
 • Samarbeidet mellom hjelperne( setet, sjenkel og tøyler) er ikke finstilt nok

 

Håper du ble inspirert til å forbedre hjørner og storvolter

– de alle fleste kan bedre , bare vi tenker på det! 😉

Ha en god trening!

Louise!

Var her noen tips du tror flere kan ha nytte av? Del gjerne- det tar jeg som et kompliment 😀

5 thoughts on “Hvor mange hjørner har en sirkel, og er en firkant oval? Hvordan få mest mulig ut av de grunnleggende ting vi gjør hver dag ;-)”

 1. Så fint skrevet, liker at du skrev så enkelt og ikke gjorde alt så komplisert. Jeg vil gjerne lese om overganger, spesielt skritt til galopp og motsatt. Om midtlinjen, holdt og hilsing, og rygging ☺️☺️

  1. Hei,Carin, takk for ros! ;-)-og innspill til hva du har lyst å lese!!
   Kommer faktisk en blogg om overganger om ikke lenge 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *