Det KAN skje deg…og meg

Ja- det kan skje deg…og meg…..
Jeg skriver ikke dette for å henge ut Catrine, eller noen andre.
Det som skjedde med henne illustrerer bare så tydelig at det faktisk KAN skje oss alle, uansett hvor mange år vi driver med hest.
Catrine er en av de flinkeste og mest nøyaktige jeg kjenner når det dreier seg om kjøring av unghest. Hun har årevis med erfaring og flere gode kjøreprøver fra utstilling bak seg.

Men denne dagen gikk det nesten gale… Hun spente for som vanlig,- hesten var heit, været var klirrende kaldt, litt «makking» men det går nok, tenkte hun…. Men denne gangen slo alle tilfeldigheter seg sammen og det ene dro det andre med seg. Hesten hoppet til siden, der traff han noe som begynte å bevege seg, hesten fikk panikk før Catrine fikk kommt seg opp i vognen, stakk han avgårde. Vanligvis ville ikke mer ha skjedd nå heller for der er plass til å løpe litt men i dag ble Catrine hengende i tømmene etter vognen, det bråkte og skremte hesten enda mer. I tillegg hadde hun med ponnien som var bundet etter vognen, noe som og alltid pleide å gå bra… I dag så Catrine de små hestebeina hoppe og sprette altfor nærmt hodet sitt….og det gikk som det måtte..resultatet så vi øverst her.

I tillegg kom landbruksredskaper som stod på tunet, der de hadde stått i årevis, som traktorskuffen og vedkløyveren. I det hesten hoppet til siden og satt av gårde, dro han redskapen med seg og plutselig ble de livsfarlige,- kun flaks gjorde at ingen ble alvorlig skadet!
Heldigvis fikk Catrine til slutt løst seg fra vognen og hesten som var godt trent, stoppet raskt da ikke noe hang etter vognen lenger. Så Catrine samlet sammen hest og tømmer, byttet til et sterkere bitt, satt seg opp og kjørte turen hun hadde planlagt, ikke alle som hadde vært tøff nok til det, men-et viktig trekk for å unngå å bli redd-både for kusk og hest!

Så hva kunne vært annerledes? Hadde det vært mulig å unngå uhellet?

Noe av det første Catrine sa til meg etterpå var, neste gang skulle hun spenne for på banen.
Hvorfor var det lurt?
Hadde hun gjort det denne dagen, kunne hesten hoppet til side, like fullt, men sannsynligvis hadde ikke noe mer enn det skjedd-for der er plass, god plass. Hun hadde ikke kommet borti noe som hadde skremt hesten videre.

En annen ting som kan gjøres er å longere før vi begynner å jobbe, hvis vi merker at det er mye spenning i hesten. Dette er mer vanlig blant ryttere men det funker like bra for kjørehester. 5-10 minutter på longen før en spenner for, for å slippe ut den verste spenningen, kan være det som skal til for at hesten kan stå avslappet når vi spenner for.
Tar det litt tid?- ja, men så mye ekstraarbeid er det ikke heller.

Og selv om vi alltid har gjort det sånn og det «alltid» har gått bra…så er hver hest og hver situasjon ny og må vurderes ut fra det.
Det er viktig å ta et kritisk blikk på sitt eget hestehold og vaner med ujevne mellomrom, ofte sniker det seg inn små risikofaktorer uten at vi merker det…

Still gode spørsmål til deg selv for å se tydeligere hvor du kanskje må gjøre en innsats eller i hvert fall være obs på at ting kan skje…
• Har noen flyttet på noe siden sist du kjørte/red? (ser noe skremmende ut for hesten eller blir det trangt noen steder? Flytt hvis nødvendig- (selv om det ikke var du som satt det der…))
• Er stallgangen blitt smalere eller står noe utsatt til når vi spenner for..? (Kommer hesten borti noe om han ikke står helt i ro, kan det falle/og skremme hesten?- Flytt på det eller spenn for et annet sted)
• Er det gørrkaldt, og hesten din reagerer på kulde med å bli hyperaktiv? –ri med teppe til å begynne med, evt. longer han noen minutter på hver hånd for å slippe ut litt spenning!
• Blåser det, og mye rart beveger seg og lager uvandte lyder? –se over —blir det altfor gale vær, går det og an å utsette riding/kjøring. Kanskje bedre å bare la hesten løpe litt i banen istedenfor?
• Alle faktorer på en gang? Da er det kanskje på tide å få noen til å holde hesten når du spenner for, selv om han pleier å stå fint.
• Har du sjekket grimer, seletøy, hodelag, tømmer i det siste?

• Når sjekket du vogn og bremser sist?

Jeg vet og at det kan være tiltak å flytte på den trillebåren eller stolen eller vognen før du rir eller spenner for, men hvis det er forskjellen på uhell og “business as usual”?…-da lønner de ekstra 5 minuttene seg-mange ganger!

Så hva er med Catrine, nå da?

Det gikk heldigvis, tross alt,- bra, bortsett fra et paar blåmerker og brannsår.
Og ville jeg fremdeles ha tiltrodd henne å kjøre inn unghesten min om jeg trengte hjelp?! Hell yeah! Enda mer nå enn før uhellet, for ting kan skje- alltid, men jeg vet at Catrine er blitt enda forsiktigere(i en positiv forstand, ikke engstelig) og har brukt uhellet til å ta et kritisk blikk på sine vaner og gjøre det hun kan for å bli enda bedre- og det er jo det vi strever etter…å lære og å bli bedre.

Hun la ut de sterke bildene og gikk med på å la meg få bruke de, nå i ettertid , til skrekk og advarsel for alle……for det kan faktisk hende oss alle. Så takk til deg, Catrine!

Og vær tilstede når du styrer med hest, ta dine forhåndsregler først, bruk noen ekstra minutter i dag- ja, nettopp du som kan kjøre og har gjort det tusen ganger! Se på stallen, der du spenner for og rydd enda litt bedre, selv om det alltid har gått bra…….
– og så nyt turen…..
-det går heldigvis helst bra!

3 thoughts on “Det KAN skje deg…og meg”

  1. Lett for at noe skjer og en liten risikoanalyse før man setter i gang vil aldri skade
    Bra skrevet og så glad det gikk bra Catrine…❤

    1. Takk! Er kjempegøy å få kommentarer her!
      Ja, det er så fort gjort og særlig om en har det litt travelt… -har sjøl gått fra “e det så nøye da?” til “JA- det er faktisk SÅ nøye, og bedre føre var”! Heldigvis er Catrine tilbake sterkere en noen gang! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *